Tours - Bordeaux

Vaknade på det skumma hotellet, vid gott humör. Efter en del diskussioner under gårdagseftermiddagen hade vi funderat på att hyra cyklar istället för att ta en dyr guidad bussresa runt slotten i Loiredalen, vårt primära mål för resmålet. Vid åttatiden stod vi och bankade på stadens turistinformation och flickan i receptionen var mer än trevlig och föreslog att vi skulle cykla de fjorton kilometrarna till det närmsta slottet. Vi stövlade in hos en munter cykeluthyrare i centrala Tours som efter köpslagning mumlade lite på engelska och pekade på en lätt obegriplig karta. Vi nickade och han trodde att vi förstod; han demonstrerade hur vi skulle låsa citybikarna och önskade oss god tur. På torget ganska nära cykelbutiken hittade vi en mataffär. Paté, sallad, bröd, grönsaker, jordgubbar, den lokala calvadosen samt en rejäl laddning Kronenbourg inhandlades till en senare frukost i det gröna. Ola fyllde 22 idag och det tänkte vi fira med att Ola skulle dricka lika många Kronenbourg, en ganska mänsklig uppgift trodde vi då.


Ornamentträdgården vid Châteaux de Villandry.

En bit utanför Tours (som är större än man kan tro) efter floden, stannade vi för att dricka frukost. På några bord bredvid oss hade någon kommit på samma förnuftiga idé men tydligen övergett den. Det dignade av läckerheter men vi kunde bara med att titta och ta kort. Men vad gjorde det, vår egna paté, gurkor, jordgubbar och öl smakade utmärkt i hettan. Det var nog bara calvadosen som inte riktigt föll oss på läppen, var det för tidigt på morgonen, månne?

Snart hade vi hittat slottet vi letade efter, Châteaux de Villandry. Kanske inte den vackraste av byggnader men vilka trädgårdar; där fanns en vattenträdgård från 1500-talet, en utsökt ornamentträdgård och en köksträdgård som hade räckt för att mätta halva Nordkorea; flera sorters sallader, kålhuvuden och örtväxter anlagda i korrekt vackra mönster. Vi hann även med en rundvandring i slottet, byggt under renässansen, men utan att riktigt imponeras efter upplevelsen av trädgårdens prakt. För övrigt var det i just Tours som den franska renässansen startade.


Bordeaux centralstation, det var hett, det var hög musik och vi var ganska berusade.

Vi cyklade tillbaka till Tours i ett rasande tempolopp då tåget till Bordeaux snart skulle avgå. Det tog nästan en timme i den tryckande värmen och då hann vi ändå med en ölpaus. Tillbaka i Tours lämnade tillbaka våra cyklar och gick till mataffären för att bättra på vårat sinande lager av Kronenbourg. Den här gången hade vi tur för vi fick några extra öl ur Kronenbourgs nya sortimenta att prova (inget mot originalet). Alldeles vid stationen kom herr cykeluthyrare springande med Stellans solglasögon. Stellan sa ”merci” och vi andra himlade med ögonen. Vi fick problem med att få ut ryggsäckarna ur den proppfulla förvaringsboxen men en tjänsteman vid franska statsjärnvägen försatte oss ur den rätt prekära situationen, det avgick nämligen bara ett tåg till Bordeaux under eftermiddagen. Humöret steg i vår egna kupé när någon kom på att vi var tvungna att börja göra något åt Olas födelsedag, ännu var det många Kronenbourg kvar att dricka. På kalashumör äntrade vi Bordeaux centralstation med Marky Mark på maximal volym. Ola och Stellan skrek med i någon Broder Daniel-refräng medan Marcus hickade och Daniel försökte leta efter vandrarhemmet i en kartbok. Vi kände oss oslagbara.

Att hitta vandrarhemmet var lättare sagt än gjort, inget stämde, det var svårt att tänka klart och fransoserna ville inte hjälpa till. Till slut hittade vi rätt och vi var inte längre än ett stenkast från stationen. Vi blev tilldelade ett rum med amerikaner och kanadensare. Naturligtvis förstod de inte ironi. Marcus började nyktra till och blev kalastrött och grinig och ville absolut äta på McDonald’s, vilket vi andra inte ville. Vandrade runt i en hel evighet innan vi hittade något som föll alla på läppen. Vandrarhemmet hade utegångsförbud efter 10 så vi fick snart gå hem, trötta efter alla öl (nej, Ola klarade bara 17 stycken) och cyklandet. I morgon skulle vi göra Bordeaux.

← Föregående | Nästa →

Posted by Joopey 10:00  

0 Comments:

Post a Comment