Barcelona - Nice


Stellan och Marcus sover sött på tågresan till Nice. Var det mysigt att sova på golvet?

När vi ankom franska riviärans huvudstad Nice var klockan inte mer än 9 på morgonen. Resan över natten från Barcelona hade faktiskt gått ganska bra, trots att vi fick sova på golvet i en kupé avsedd för sex sittande personer. Sovsäck och liggunderlag kan faktiskt vara ovärdeligt när det väl kommer till kritan. Att dessa sängattiraljer sedan väger mycket och slår till medpassagerares huvuden när man försöker komma fram i en för smal tågvagn är en annan sak.

Nice station hälsade oss välkomna med ett par montrar med reklam för Franska främlingslegionen. Verkade vara ett trevligt gäng. Marcus och Stellan fick uppdraget att fixa bostad medan Daniel (som hämtade sig från svår magsjuka) och Ola försökte få koll på stadens sevärdheter och geografi. Snart var Marcus och Stellan tillbaka och visade vägen till en otroligt schyst etagelägenhet med balkong åt söder. Allt för 200 franc natten. Eftersom vi var hungriga gick vi direkt till McDonald’s och kollade in vilken typ av Euro’96-mål som Frankrike kunde erbjuda. Inte lika bra som Spaniens eftersom dressingen smakade sur majonnäs.


Fransk frukost: äcklig apelsinjuice, äckliga frallor, äcklig brie och äcklig duk.

Nice, med Frankrikes stoltaste invånare, verkade inte vara riktigt så pretentiöst som vissa i sällskapet befarat, utan istället avslappnat men välskött. Kanske berodde det på att det inte var högsäsong. Vi strosade runt lite i staden, imponerades av fontänen på Place Massena, kollade in stranden (nu gick det upp för oss var ”pebbly beach” innebar, som det stod i den engelska guideboken) med alla privata avspärrningar. Fast vi sparade sevärdheterna och stranden för de kommande dagarna. Eftersom vi idag hade tillgång till ett någotsånär modernt kök försåg vi oss rejält med råvaror hos den enda söndagsöppna handlaren en bit från stranden. Vi gick hem och ställde i ordning en middag av sällan skådat slag men precis när vi skulle börja äta hade Daniels magsjuka i ett vips förflyttat sig till Marcus. Vi andra käkade, ”tvättade” våra kläder i Y3 och gick och lade oss.


Tre trötta gossar. Stellan trött av solen, Ola trött av Dostojevskij och Daniel trött av magsjuka.

Marcus var inte bättre men som planerat bytte vi vår lägenhet mot ett billigare hotell några tvärgator längre bort. Vi fick ett trångt rum med en gigantisk säng men vad gör man inte för att spara några franc. Marcus stannade inne medan resten av oss spenderade dagen på den småsteniga stranden. På kvällen kände sig även Ola lite krasslig så det var bara Stellan och Daniel som gav sig i kast med att njuta av det franska köket och vinet på en taverna i gamla stan.

← Föregående | Nästa →

Posted by Joopey 08:10  

0 Comments:

Post a Comment