Prag

Tredje dagen i Prag och vi började bli slitna av tågluffen i allmänhet och tjeckiska ölpriser i synnerhet. Sevärdheterna var nästan avklarade och den här kvällen spelade ju Tjeckien final i fotbolls-EM mot Tyskland. På något märkligt sätt hade alla länder vi besökt under slutspelet åkt ut - Spanien på Barcelonas centralstation, Frankrike i en bar i Nice och Tjeckien?


På väg till nästa läskhall.

Vi började dagen med att titta i vår guidebok och bestämde oss nästan genast för att äta glass - det verkade vara en ganska mänsklig sysselsättning efter alla sevärdheter vi avverkat. Guideboken refererade till ett ställe med lika god glass som i Italien, så vi tog oss en promenad och fick även tillfälle att ironisera över tjeckisk frisörkonst. Till slut hittade vi en glassbutik men det kan knappast ha varit den rätta. Så gott som alla kreationer innehöll en icke licenserad inhemsk likörsort med lattjo färg och på det hela smakade det inte så väldans gott.

Vi lämnade glassaffären och styrde vår kosa mot gamla stan istället. Någonstans i en källare omkring judiska kyrkogården hittade vi en pizzeria med priser runt 20 kronor för en pizza, och runt 5 för en öl. Många ungdomar och Radio Luxembourg i högtalarna. Sista sevärdheten vi hade kvar i Prag var Nationalmuseet vid Vaclavplatsen, som vi närmast pliktskyldigt traskade igenom.


Två timmar kvar till avspark och ännu hade man inte rullat in vicepresidenten i Coca-Cola-sponsrad tvåvåningsbuss på gamla torget.

Kvällen var nu kommen och vi siktade på torget i gamla stan för att se på storbilds-tv, dricka öl ut plastglas och äta räkor på papptallrik. Förutom det sistnämnda stämde det ganska bra och stämningen var minst sagt uppsluppen. Poborsky verkade vara den som stod högst i kurs att döma av tröjorna. Så gjorde Tjeckien orättvist 1-0 på straff och det blev full kalabalik. Tyskarna slängde in en inhoppare som kvitterade och slog in segermålet i förlängningen, men ingen fattade att det var avgjort. Vi skyndade hem för att inte bli tagna som tyskar och riskera att få smisk.

Sista dagen och nu ville vi hem. Först gick vi för att fixa sovbiljetter hem till Trelleborg, vilket inte var alldeles lätt, och låsa in våra ryggsäckar på stationen. Dagens mål var att handla upp våra sista korunas på fina saker. Daniel köpte en fin-fin jeansjacka som gick till naveln och vi andra köpte Snickers. En sista ölhall hann vi med innan vi käkade pizza på samma pizzeria som dagen innan. Upp till stationen och på tåget från Budapest.

← Föregående | Nästa →

Posted by Joopey 07:30  

0 Comments:

Post a Comment