Bordeaux


Fin-fin fontän vid ful-ful parkeringsplats.

Bordeaux, med en knapp miljon invånare, är inte bara en av världens vinhuvudstäder utan ståtar dessutom med en hel räcka sevärdheter. Vi skulle göra de flesta idag.

Att börja dagen hos turistbyrån medförde i vårt fall att vi blev utrustade med en fin-fin gratiskarta i fyrfärgstryck. Och eftersom stadens Office de Tourisme var beläget alldeles vid gigantiska, men fula, Esplanade de Quincones, Frankrikes största torg, gick vi dit för att imponeras (ja, av storleken). Torget byggdes tydligen som ett minnesmärke över det kommersiella självförtroendet i det tidiga 1800-talets Bordeaux. Den vackra fontänen, utsmyckad med djävular och konstiga djur, vid norra änden av torget var dock mer imponerande än torget i övrigt.

I hettan fortsatte vi stadspromenaden i riktning mot Musée des Beaux Arts, ett av stadens 15 konstmuseum. I en vacker byggnad, skönt belägen i en svalkande park, kunde vi, utan att betala inträde, bese målningar av bl.a. Veronese, Rubens och Marquet.


Tre glada gossar på väg till Cathédrale-St-André i Bordeaux.

Nästa stopp, alldeles i närheten, blev St André-katedralen. Såg ut som de flesta neo-klassiska katedraler med skillnaden att här hade någon fått den goda idén att installera en orgel modell väldigt överdimensionerad. Kanske var det världens största eller bara Frankrikes, men vad gjorde det.

Förmodligen var det hettan som understimulerade oss, för nu hade vi fått nog av sevärdheter och blev istället glada på grogg. Och i Frankrike är det ju aldrig långt borta till närmsta pastis. Vi skrev några vykort innan vi vandrade hem till vandrarhemmet för siesta. Efter tuppluren gick vi ut för att äta på ett ställe där man inte anammat de bättre delarna av det franska köket. Vi hastade i oss tre rätter på en knapp timme och gick istället ett par meter till det närliggande torget och drack pastis och kaffe tills de heta diskussionerna om popmusik tagit slut. Då gick vi hem och sov, ty vi skulle upp tidigt imorgon.

← Föregående | Nästa →

Posted by Joopey 09:50  

0 Comments:

Post a Comment